LIFFE: NEMIR
Unrest
V kinu od:
19.11.2022
Leto:
2022
Država:
Švica
Dolžina:
1 ura 33 minut
Žanr:
Drama, Zgodovinski film
Režiser:
Cyril Schäublin
Igralci:
Valentin Merz, Clara Gostynski, Nikolai Bosshardt
Jezik:
ruščina, nemščina, francoščina - podnapisi

LIFFE, največji slovenski mednarodni filmski festival, letos tudi v Kinu Bežigrad!

NEMIR PRI NAS 19. 11. OB 15.00!

Deset let pred uvedbo greenwiškega srednjega časa ure kažejo različen čas: tovarniški, občinski, telegrafski in železniški. Ekscentrična, duhovita zgodovinska drama o anarhiji in urarstvu v Švici v drugi polovici 19. stoletja.

V dolino Saint-Imier, ki slovi po tradiciji urarstva, pride skrivnosten ruski kartograf Pjotr Kropotkin. Tam spozna čedno urarko Josephine, ki izdeluje srčike urnih mehanizmov – in sodeluje v sindikatu delavk, ki se povezujejo s podobnimi organizacijami po svetu. Kljub ostremu nasprotovanju direktorja tovarne zahtevajo osvoboditev časa. Proti diktatu trga in nacionalizma se borijo s solidarnostjo in pacifizmom, kar Kropotkina navdihne, da postane vodilni ideolog anarhokomunizma. Drugi film samosvojega režiserja, ki širši premislek o politiki in družbi združuje z ironijo in ljubeznijo do detajlov dela in življenja v majhni skupnosti.

»Nemogoče je posneti zgodovinski film, ki nekako ne odraža tudi sedanjosti. Čas, v katerega je film umeščen, lahko vidimo kot ključen za današnjost. Zaznamuje vznik nacionalnih držav in zametke industrijskega kapitalizma, ki vse do danes opredeljuje naše razumevanje ter organizacijo dela, časa in denarja. Film si prizadeva prikazati vplive delovanja aktivistov tiste dobe v želji spodbuditi resnične spremembe.« (Cyril Schäublin)

Čas predstave in nakup vstopnic

* E-vstopnice in potrdilo o plačilu bodo po uspešnem nakupu poslani na ta email naslov.