PO POTI SPOMINOV – FRANŠIZA TAKSI

Pred 20 leti so zarohneli motorji in rodila se je izjemno priljubljena francoska akcijsko-komična franšiza TAKSI. Njena rdeča nit so vseskozi vratolomni cestni pregoni, kupi zverižene pločevine in fantastični komični vložki. Pod scenarije prvih štirih delov se podpisuje Luc Besson, režiser uspešnic, kot so Nikita, Peti Element in Lucy. Sedaj pa je franšizo obudila nova ekipa. Še preden 19. aprila z legendo Marseilla prestavimo v peto prestavo, se najprej odpeljimo po poti spominov.

TAKSI (1998): OPERACIJI ZEN in KOBRA

Daniel je nekdanji raznašalec pic in novopečeni taksist, ki obožuje hitrost. Njegov taksi je zahvaljujoč številnim predelavam nadpovprečno zmogljiv in tako neulovljiv za policijski radar. Ko naleti na policijskega inšpektorja Emiliena, ki je pravkar že osmič padel na vozniškem izpitu, se stvari zapletejo. Da bi obdržal vozniško dovoljenje in taksi, mora Daniel sprejeti Emilienovo ponudbo in mu pomagati pri lovu na skupino nemških bančnih roparjev, ki so s svojimi rdečimi Mercedesi prevelik zalogaj za policijo.

Režiser: Gérard Pirès
Scenarij: Luc Besson

TAKSI 2 (2000): OPERACIJA NINJA

Japonski obrambni minister na poti v Pariz, kjer ga čaka podpis izjemno pomembne pogodbe med državama, sprva obišče Marseille, da bi preveril sposobnost francoskih policistov v boju proti terorizmu. Ko ga ugrabi tolpa Jakuz, se Emilien ponovno obrne na s hitrostjo zasvojenega Daniela, da s svojimi sposobnostmi reši situacijo.

Režiser: Gérard Krawczyk
Scenarij: Luc Besson

TAKSI 3 (2003): OPERACIJA SNOW-WHITE

Tokrat ulice Marseilla ustrahuje skupina tatov, zamaskiranih v Božičke. Policija je ponovno nemočna, za dodatno zmedo pa poskrbi še kitajska novinarka, za katero se kasneje izkaže, da je vodja Božičkove tolpe. Reševalna akcija Daniela popelje v osrčje švicarskih alp.

Režiser: Gérard Krawczyk
Scenarij: Luc Besson

TAKSI 4 (2007)

Šefu policije Gilbertu tokrat uspe iz pripora izgubiti enega najbolj iskanih kriminalcev na svetu. Krivda nepravično pade na Emiliena, ki se za pomoč pri iskanju belgijskega zločinca obrne na starega prijatelja, najhitrejšega francoskega taksista Daniela. Njuni vratolomni cestni pregoni se, kot po pravilu, končajo z obilico zverižene pločevine.

Režiser: Gérard Krawczyk
Scenarij: Luc Besson

TAKSI 5 (2018): OPERACIJA MAFIJA

Pariškega policista Sylvaina Marota proti njegovi volji premestijo v občinsko policijsko enoto v Marseillu. Nekdanji komisar Gibert, ki je postal župan mesta, mu zaupa izjemno pomembno nalogo: v misiji Mafija mora zaustaviti zloglasno »tolpo Italijanov«, ki, oboroženi z rohnečim Ferrarijem, kradejo dragocene dragulje. Maroti ne preostane drugega, kot da se spajdaši z Eddyjem Makloufom, nečakom slovitega taksista Daniela, ki edini ve, kje se nahaja legendarni beli taksi.

PREDPREMIERNO V KINU BEŽIGRAD 18. APRILA OB 19.00! REZERVACIJA VSTOPNIC

Režiser: Franck Gastambide
Scenarij: Franck Gastambide, Stéphane Kazandjian

10.4.2018